30 Mayıs 2013 Perşembe

Prof. Dönmez: Fatih’in savaş hukukuna uymadaki titizliği, düşmanlarında bile hayranlık uyandırıyordu

Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez, Fatih’in, Müslümanların Batı dünyasına nispetle oldukça erken dönemde geliştirdikleri savaş hukuku kurallarına uymada gösterdiği titizliğin, sonraki dönemler için de örnek teşkil ettiğini ifade etti. Dönmez, “Ortaya konan insanî davranış numuneleri, düşmanlarını bile hayranlıklarını gizleyemeyecekleri biçimde etkilemiştir” dedi.

Osmanlı İstanbul’u Sempozyumu

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSAM tarafından ortaklaşa düzenlenen “Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu”nun açılış töreni ve açılış oturumu Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı.

Ali Altıntaş
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Altıntaş, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, nesillerin hafızalarındaki en önemli kayıtlardan birisinin fetih olduğunu belirterek, “Bizim neslimiz için de en önemli fetih Mekke’nin fethi, Kudüs’ün fethi ve İstanbul’un fethi olsa gerektir” dedi.

29 Mayıs’ta temeli atılan 3. Boğaz köprüsüne Yavuz Sultan Selim adının verilmiş olmasının sevindirici olduğunu belirten Altıntaş, “Çünkü bize İstanbul’un fethini armağan eden Fatih Sultan Mehmet ve onun askerleri, Kutsal Emanetleri buraya kazandıran Yavuz Sultan Selim ve her ikisi de iki tane büyük köprüde adıyla yaşayacaklar” diye konuştu.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez de, neden “Osmanlı İstanbul’u” konulu toplantılar, etkinlikler düzenlenmesi gerektiğine dair görüşlerini dile getirdi. Dönmez, Bizans dönemi İstanbul’una dair çok sayıda yayın yapılmasına karşılık, kentin Osmanlı dönemine dair çalışmaların hayli yetersiz kaldığını belirterek, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin bu konuda yapılacak ilmî çalışmalara zemin hazırlamayı hedeflediğini söyledi. Dönmez, “Böylece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl düzenlediği fetih kutlamalarına ilmî bir derinlik ve kalıcı bir zenginlik katılmış olacaktır” dedi. Dönmez, sempozyumun düzenlenmesine öncülük ettiğini belirttiği ve ‘güzide tarihçi’ olarak nitelendirdiği İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Emecan’a teşekkür etti.

Fatih Sultan Mehmed’in Osmanlı İstanbul’unun kuruluşunda attığı sağlam temellerin ve gelişmesinde sağladığı üstün başarıların onun sadece azmine, çabasına ve dehasına bağlanmasının yüzeysel bir bakış olacağını ifade eden Dönmez, şöyle konuştu:

“Derinlemesine bakıldığında bu sonucun, ona yön veren hayat felsefesinin üzerinde temellendiği yüksek insanî değerlerle ve kendisinin bunlara olan samimi bağlılığı ile yakından ilgili olduğu görülür. Bunların ise İslâmiyet’in insanlığa ışık tutan ulvî ahlâk ilkelerinden beslendiği göz ardı edilmemelidir.”

Bu bağlamda birçok örnek verilebileceğini belirten Dönmez, Fatih’in, Müslümanların Batı dünyasına nispetle oldukça erken dönemde geliştirdikleri savaş hukuku kurallarına uymada gösterdiği titizliğin, sonraki dönemler için de örnek teşkil ettiğini ifade etti. Dönmez, “Ortaya konan insanî davranış numuneleri, düşmanlarını bile hayranlıklarını gizleyemeyecekleri biçimde etkilemiştir” dedi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sempozyumun açılış programına gönderdiği mesajı okundu ve sempozyumun açılış oturumuna geçildi.

Açılış Oturumundan
Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanı ve Medipol Üniversitesi Huluk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın’ın başkanlık ettiği oturuma konuşmacı olarak Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Klaus Kreiser ve Prof. Dr. İskender Pala katıldı.

İlber Ortaylı, Klaus Kreiser, M. Akif Aydın, İskender Pala

0 yorum: