14 Aralık 2012 Cuma

Dr. Fazıl Gazenferoğlu:
Türk Dünyasının bir ağabeye ihtiyacı var

...
Ebulfez Elçibey’in danışmanlığını yapmış olan Azerbaycan’ın Büyük Kuruluş Partisi Başkanı, Azerbaycanlı Milletvekili Dr. Fazıl Gazenferoğlu, Azerbaycan’da sık sık dile getirilen “Bizim ağabeye ihtiyacımız yok” söylemine tepki göstererek, önden gidip geridekileri de ileri taşıyacak bir ağabey olmadan Türk birliğinin sağlanamayacağını ifade etti. Gazenferoğlu, “Bu gün ağabeyliğe gerçekten büyük bir ihtiyaç var” dedi.

Burçak Evren: Sinema, izlendiği kadar okunmuyor

...
Türkiye’de sinema dergiciliğinin sorunları, düzenlenen bir panelde tartışıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından Atatürk Kitaplığı’nda gerçekleştirilen ve başkanlığını Abdülhamit Güler’in yaptığı panele konuşmacı olarak Sinema Yazarı Burçak Evren, Film Arası Dergisi’nden Suat Köçer, Altyazı dergisinden Fırat Yücel, Modern Zamanlar dergisinden Ege Görgün katıldı.

Konuşmacılar, Türkiye’de sinema dergilerinin okur bulmakta ciddi zorluklar yaşadıklarını ve ekonomik sıkıntılar çektiklerini dile getirdiler. Sinema Yazarı Burçak Evren, “Biz, sinema dergiciliğinde her kulvarı denedik. Tutmuyor; çünkü sinema, izlendiği kadar okunan bir olgu değil. 73 tane iletişim fakültesi, 35 tane güzel sanatlar, binlerce sinemasever… Almıyorlar! Hangi sanat dergisi sattı Türkiye’de? Bırakın sinema dergisini, kültür sanat dergisi satmadı” diye konuştu.

Taksim’de yüz yıl öncesinden haber var

...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı Atatürk Kitaplığı tarafından Taksim’deki tarihî maksem’de hizmet veren Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde açılan “Yüz Yıl Önce; Havadis” başlıklı serginin kendisi kadar tanıtımı da İstanbullulara nostaljik saatler yaşattı.

Prof. Dr. İnci Enginün: Hamid, dil konusunda
ne yapacağını bilemeyen bir adamdır

Abdülhak Hamid Tarhan’ın külliyatını yayınlamış olan Prof. Dr. İnci Enginün, onun eserlerindeki dil konusunda, Hamid’in şiir dilini bulmaya çalıştığını “fakat tiyatroda düpedüz münasebetsizlik ettiğini” söyledi. Enginün, “Hamid, Türkçe’yi işitmedi; yıllar yılı yurt dışındaydı. Tanpınar, onu çok haklı olarak belirtmiştir. Uzun yıllar Türkiye dışında yaşayan yazarlar, meselâ Mehmet Baydur’un diline bakın, onda da aynı şeyi bulacaksınız” dedi. Hamid’de dilde tekâmül fikri olmadığını ifade eden Enginün, onun uğraşıp değiştirmekten çok denemeler yaptığını söyledi. Enginün, “ ‘Üslûbum yok esâlibim var’ derken de onu kast ediyor. Üslûbu olan adam, onu geliştirir. Esâlibi olan, biri uymazsa öbürünü alır. Bu bakımdan Hamid’in mizacı ile dili arasında müthiş bir uyum var; ama Hamid, aslında dil konusunda ne yapacağını bilemeyen bir adamdır” diye konuştu.

Hayatı ve Şiirleriyle Ahmet Muhip Dıranas’ın Dünyası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, Şair, Yazar Ahmet Muhip Dıranas’ın edebî şahsiyetinin ve eserlerinin ele alınacağı bir program düzenliyor.

“Hayatı ve Şiirleriyle Ahmet Muhip Dıranas’ın Dünyası” başlığını taşıyan program, 15 Aralık Cumartesi günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde saat 14.00'te gerçekleştirilecek.

Oturum Başkanlığını Recep Arslan’ın yapacağı panele konuşmacı olarak Prof. Dr Durali Yılmaz, Ahmet Özdemir ve Ayhan İnal katılacak.

Programın sunuculuğunu yapacak olan Harun Yöndem, Dıranas’ın şiirlerinden örnekler seslendirecek.

Ahmet Mithat Efendi Sempozyumu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, Tanzimat Dönemi’nin popüler roman, hikâye ve tiyatro yazarı Ahmet Mithat Efendi’ye dair sempozyum düzenliyor.

“Ahmet Mithat Efendi Sempozyumu”, 22 Aralık Cumartesi günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde Saat: 10.30’da başlayacak.

11.00-13.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek olan birinci oturuma Yazar Mustafa Miyasoğlu başkanlık edecek. Bu oturumda tebliğ sunacak isimler şöyle:

Yard. Doç. Dr. Sakin Öner / Halkçı Edebiyatın Öncüsü Efendi Baba
Prof. Dr. Yaşar Şenler / Ahmet Midhat Efendi’nin Mukaddimeleri
Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu / Hâce-i Evvel’den Üst-Kurmaca Ustasına
M. Sabri Koz / Ahmet Midhat Efendi’nin Yayımlanmış Kitapları

Sempozyumun ikinci oturumu ise 14.30-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Oturum Başkanlığını Dr. Necmettin Turinay’ın yapacağı oturumda şu isimler tebliğ sunacaklar:

Prof. Dr. Turan Karataş / Üss-i İnkılap Çevresinde…
A. Vahap Akbaş / Ahmet Midhat Efendi’nin Tiyatro Eserleri
Prof. Dr. Ramazan Kaplan / Bahtiyarlık ve A. M. Efendi’de Köy Meselesi
Prof. Dr. Mustafa Argunşah / Ahmet Midhat Efendi’nin Dil Anlayışı ve Üslubu

Müzenin Şifresi: Fatih’in saklı portresi

Her ziyaretçinin kubbesini gördüğünde belli bir süre şaşkınlık yaşadığı, fethin gerçekleştiği sırada yaşananlara tanık olduğunda duygulandığı Panorama 1453 Tarih Müzesi, açıldığı 2009 yılından bu yana 3 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edildi.

2350 m2 alana 10.000’e yakın insan figürünün resmedildiği müzede bir tasvir var ki görebilenleri hayrete düşürüyor.

Müzeyi projelendiren ekip tarafından müzenin şifresi olması amacıyla hazırlanan tasvir, sadece dikkatle bakanların görebildikleri bulutların arasına saklı fatih portresi. Şifre niteliğindeki portre hazırlanırken dönemin ressamı Gentile Bellini’nin gerçekçi bir dayanak olan tablosundan yola çıkılmış. Venedik’te yaşayan İtalyan ressam Belli’nin ölümünden bir yıl önce yaptığı tablo, padişahın yaşlılık zamanını resmediyor.