10 Haziran 2013 Pazartesi

Hasankeyf’in 2 gözdesi
Zeynel Bey Türbesi ve tarihî hamam Miniatürk’te

Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi
Hasankeyf’in en önemli tarihî eserlerinden olan Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi ile Osmanlı Hamamı, Miniatürk’te sergilenmeye başlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Hasankeyf Kaymakamlığı’nca yürütülen ortak proje çerçevesinde hazırlanan maketler, 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. 1/25 ölçeğinde küçültülerek hazırlanan maketler, Safranbolu Evleri’nin karşısında ve Malabadi Köprüsü’nün yanında yer alıyor.

Akkoyunlular’dan kalan tek eser

Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf’te hüküm süren Akkoyunlular’dan kalan tek eser olma özelliği taşıyor. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu olan Zeynel Bey’in, Osmanlı İmparatorluğu’nun kazandığı 1473 yılındaki Otlukbeli Savaşı’nda hayatını kaybettiği biliniyor.

Zeynel Bey Türbesi, dışarıdan silindirik, içeriden sekizgen miğfer başı şeklinde iki katlı bir yapıya sahip. Türbenin mimarî önemi, Azerbaycan ve Türkistan yöresi mimarî özelliklerini Anadolu’ya taşımış olmasından kaynaklanıyor. Göz alıcı renklere sahip gövde süslemesi ile dikkat çeken türbenin çini mozaiklerinin ise Anadolu’da bir benzeri yok.

Zeynel Bey Külliyesi

Zeynel Bey Külliyesi, Hasankeyf’te 2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış.  Külliye 3 medrese, 1 imaret, 1 türbe, 1 han ve Dicle kenarına yapılmış bir hamamdan oluşuyor.

Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait yapılardan oluşan külliyenin medreselerinde geometrik ve bitkisel süslemeler ve çeşitli üsluplarda yazı örnekleri bulunuyor

Zeynel Bey Hamamı

Zeynel Bey Külliyesi’nin bir parçası olan bu hamam, Artuklu dönemine ait. Dicle nehrinin taşması sonucu yıkılmış ve Osmanlı döneminde yeniden yapılmış. Soğukluk bölümü ayakta kalan hamamın diğer bölümleri kazılarda ortaya çıkarılmış ve koruma altına alınmış.

0 yorum: