10 Haziran 2013 Pazartesi

Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov,
Topkapı Türk Dünyası’nda anılacak

Cengiz Aytmatov
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği ile birlikte, 10 Haziran 2008’de kaybettiğimiz Türk dilinin en büyük edebiyatçılarından Kırgız yazar ve siyaset adamı Cengiz Aytmatov’un vefatının 5. yıldönümü münasebetiyle anma programı düzenliyor.

10 Haziran Pazartesi günü saat 14.00’te başlayacak olan anma programı, geçen yıl Kırgız Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından Kültür A.Ş.’ye hediye edilen ve Kültür A.Ş. Genel Müdürlük yerleşkesindeki Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde sergilenmekte olan keçe çadırın yanında adak kurban duası ile başlayacak.

Daha sonra Kültür A.Ş. Toplantı Salonu’nda Cengiz Aytmatov’un çeşitli yönleriyle anlatılacağı ve 2 oturum hâlinde düzenlenen bir panel gerçekleştirilecek.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük ve Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbayev’in açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilecek olan panelin birinci oturuma Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş başkanlık edecek. Yalçıntaş, “Cengiz Aytmatov’un Türk Dünyasındaki Yeri” hakkında bilgi verecek.

Prof.Dr. Hayati Tüfekçioğlu, “20. Yüzyıl Romancılığının Orta Asyadaki Yıldızı Cengiz Aytmatov”, Prof.Dr. Yakup Çelik ise, “Cengiz Aytmatov’un Romancılığı” başlıklı konuşmalarını sunacak.

Kırgız Çadırının yanında verilecek çay molasının ardından, panelin ikinci oturumuna geçilecek.

Bu oturuma başkanlık edecek olan Yrd. Doç. Dr. Kalmamat Kulamshaev, “Cengiz Aytmatov’un Kırgızistan İçin Önemi”ni anlatacak.

Doç. Dr. Fahri Solak, “Türkiye Türkçesinde Aytmatov’un Eserleri ve Aytmatov Üzerine Türkçe Çalışmaların Analizi”, Gazeteci Yazar Erkan Tufan Aytav, “Cengiz Aytmatov’un İnsani Boyutu”, Prof. Dr. Abdulvahap Kara ise, “Türk Dünyası Edebiyatını Dünya’ya Tanıtan Yazar Cengiz Aytmatov” başlıklı konuşmalarını sunacak.

Panelin ardından, Kültür A.Ş. Genel Müdürlük yerleşkesi içerisinde bulunan ve Türk Cumhuriyetleri’nin mutfağından yöresel lezzetlerin sunulduğu Zinnet Restaurant’da hep birlikte akşam yemeği yenecek.

0 yorum: